Prenašanje naših vsebin na otroka

Če je šlo karkoli narobe v otroštvu vsakega partnerja, se bo to preverjalo v intimnem odnosu. Kot sem omenila že v prispevku »Vpliv travme na intimnost« je ponavljanje določenih situacij le poskus razreševanja nepredelanih situacij.

Če je šlo karkoli narobe v otroštvu vsakega partnerja, se bo to preverjalo v intimnem odnosu. Kot sem omenila že v prispevku »Vpliv travme na intimnost«  je ponavljanje določenih situacij le poskus razreševanja nepredelanih situacij. Vendar ne vključujejo le partnerja ampak tudi sorodnike, otroke in druge družinske člane. Vsi so lahko vključeni v vnovično uprizarjanje določene vsebine, odvisno od lastnih analognih programov in lastnih nepredelanih vsebin. Starši s svojim »nevarnim« pogledom na svoje izkušnje razvijejo odnose problematične navezanosti tudi s svojimi otroki. Ko starši niso več tako obrambni in se njihova empatija do otrok poveča, se poveča tudi otrokova varnost in pozitivno doživljanje sveta. V veliko pomoč je na primer, ko mati lahko s svojim možem predela travmatične in problematične vsebine. To pomeni, da so čustva dobila svoje beseda, pomen, smisel, postala so zavedna, besedna in predelana. Doživljanje desne hemisfere je tako povezana z levo hemisfero.

Ločite svoje strahove od »podedovanih« oziroma vcepljenih? Katere ste prisvojili za svoje?

Deli članek:

Ostali zapisi

Konflikt in razumevanje relacijskega stresa v partnerskem odnosu

Bistvo partnerskega odnosa je iskati načine povezanosti v odnosu, v katerem lahko oba ohranjata svojo avtonomijo. Intimen odnos zato prinaša nove preizkušnje za odraslo osebo in s tem tudi novo priložnost za preoblikovanje doživljanja, vedenja in čustvovanja. Sva pripravljena graditi, razvijati odnos in se slišati, čutiti?

Čustva in naši odzivi na delovnem mestu?

Zaposleni delujemo v okolju polnem protislovij, negotovosti in nesproščenosti, kjer nam ni dovoljeno izražati svoje prave identitete, zaradi mita racionalnosti, ki pripisuje organizacijam bolj racionalnost pred emocionalnostjo.

Star in osamljen?

Vidimo starejše? Vemo, kaj potrebujejo in s čim se soočajo? Smo danes v pristnih odnosih?

Kontaktiraj me