»ŽENSKE, ZAKONI IN VARANJE«

Poznamo v klasičnem smislu kaj varanje je. Nekatere smo imele tako izkušnjo, ali celo več njih, vse pa zagotovo vemo kaj to je in doživljamo različna čustvovanja in imamo različne predstave in prepričanja o tem.

Poznamo v klasičnem smislu kaj varanje je. Nekatere smo imele tako izkušnjo, ali celo  več njih, vse pa zagotovo vemo kaj to je in doživljamo različna čustvovanja in imamo različne predstave in prepričanja o tem.  Kakšne občutke prinaša beseda varanje: razočaranje, jeza, ponos, žalost, ljubosumje, maščevalnost, dvom vase, sram, občutek krivde, nevrednosti, ne sprejemanje svojega telesa, svojih lastnosti, svojega obnašanja, obsojanje sebe….okrnjena samozavest? Nisem dobra, lepa, privlačna Ženska. Moram se premeniti, da bom všečna. Zapri oči in si dovoli dejansko odgovoriti. Kakšni pogoji naj bi bili, da ne bi bilo varanja? Ljubezen, spoštovanje, samozavest, poslušanje in slišanje sebe, partnerja, ljudi, pozornost, čas zase, za druge, zaupanje, svoboda, iskrenost, jasnost v željah…..odsotnost zamer, sramu, krivde, nevrednosti, ne samozavesti. Kakšen pogoj pa imaš sama?

Kaj pa zakoni. Enako ob besedi zakon, imamo predstave, prepričanja ter vrednote in verjamemo kaj naj bi zakon predstavljal in kakšen naj bi bil. Katere predstave, pogoje in želje pa imaš sama glede zakona?

Kaj pa tisti črviček v zakonu. Kakšne občutke prinaša črviček, oziroma nek glas, ki ga nočemo slišati: »saj sem si sama kriva«, »saj bo bolje, bo minilo«, »saj si ne zaslužim, imajo prav, koza, zopet mi je spodletelo… » ali pa »bo že videl«, »naj bo po njegovo po njihovo, saj tako verjetno je povsod…«. Sledimo nekih zakonitostim, načinu delovanja. Prepoznaš svoj čustven odziv?

Kakšne občutke prinaša: sram, krivda, ponos, jeza, žalost, razočaranje, ignoranca, dokazovanje, pretvarjanje, zanikanje…mogoče kaj drugega?

Zopet, kakšni naj bi bili pogoji za izpolnjujoč zakon: ljubezen, spoštovanje, samozavest, zaupanje, iskrenost, avtentičnost, varnost…?

Tretja beseda Ženske. Zdaj pa se vprašajte enako, tokrat ne  v odnosu do moža, partnerja, družine in ostale okolice. Ampak v odnosu do sebe. Ste se ali se še vedno varate? Imate zakon s seboj in Živite po zakonih svojega Življenja? Ljubite sebe, celo žensko, celo svoje telo, vsak svoj nasmeh, svojo neumnost, ko jo ušpičite, tudi ko vam kaj ne »rata«, se spoštujete, brez občutka sramu, krivde, obsojanja, zanikanja?

Ljubezen do sebe, zaupanje….Kaj kreira vaš odnos do sveta? Odnos do sebe? Vaš notranji svet se odraža z odnosi v zunanjem svetu. Prepričanja, vzorci, čustvene ujetosti preteklosti. Pečete krompir kljub temu, da ste ga enkrat v življenju zažgali? Tu imate zaupanje, da vam bo drugič uspelo. Zakaj ni temu tako v odnosih, tudi v odnosu s seboj na drugih področjih. Torej pri krompirju imate prepričanje, da ga znate speči. 

Samozavest ni stvar le zunanjosti, izgleda telesa, frizure, stila in znamk oblačil, vrednost avta ali velikost hiše ter vikenda na morju. Je odraz vaše notranjosti, vašega odnosa do sebe, na vseh nivojih, na vseh področjih. V vlogi ženske v družbi, v vlogi  žene, mame, sodelavke, nadrejene, hčere.

Kot vidite, je tu glavni um, ki vam narekuje misli in trditve, in mi ga seveda poslušamo in verjamemo, posledično boleče čustvujemo, dokler ga ne razkrinkamo oziroma se ga ne začnemo zavedati.

Vaja/trik: dajmo našemu govorečemu umu ime, da ga ne jemljemo resno in se distanciramo od njega, da se lahko vsakič odločim ali ga upoštevam ali ne. S tem si dam možnost in čas za odločitev in ga več slepo ne poslušam. Npr. Zavajajoča Puhla, Gagajoča Racmanka ipd. Poigrajte se, dajte ime vašemu zavajajočemu glasu. Mu še vedno verjamete? Ima težo? Kako bi preoblikovali misel, namesto, da si govorite »Debela si, nikoli ti ne bo uspelo« v »Kaj potrebujem? Pred čim bežim, kaj me tako boli?«
Prepričanja in vzorci po katerih živimo so lahko tudi podedovani.

Najpogostejši:

  • Občutek krivde in zagrenjenost
  • Sram
  • Strah biti ženska
  • Ženske so manj vredne od moških
  • Ne sprejemanje moških in moškega načina delovanja ter podzavestna agresija do njih
  • Ženske morajo potrpeti, karkoli se zgodi
  • Nezadovoljstvo z življenjem
  • Potrebno je potrpeti in se bo že nekako vse samo razrešilo
  • Ne sprejemanje odgovornosti za svoje življenje

Si izpolnjena, radostna, svobodna, ljubljena, razumljena, polna ljubezni, ki jo čutiš in širiš vsepovsod?

Zakoni in varanje žensk 

Ženska in Zakoni. Varamo se, prevarane smo, mislimo, da ljubimo. Ljubezen nas hrani, podpira, je živost sama in pristnost. V majhnih vsakodnevnih trenutkih. Zakaj potem nisem nahranjena, podprta, prisotna in živost sama? Mislite, da govorim o moških? Ne, drage ženske. O ženski. O tebi. O meni. Govorim o varanju sebe, kot ženske. In o zakonih življenja, ki privedejo do Življenja, do sebe, do živosti, do nahranjenosti in žive prisotnosti. Govorim o ljubezni in odnosu do sebe.  O duhovnih zakonih življenja in o varanju sebe.

Zakaj se varamo? Med drugim zaradi prepričanj, ki pa nam ne koristijo več. Čas je, da preteklost pustimo in živimo v sedanjosti, v živosti, v vsej svoji moči in svobodni ženski energiji.

Ženska, si Življenje samo. Ne varaj življenja ne varaj sebe. Imaš moč, da prinašaš novo življenje v svet, imaš moč. Imaš moč, da hraniš, pestuješ, podpiraš otroka, partnerja, brata ali sestro, sodelavko ali prijateljico….a prvo sebe. 

Zato te vabim, ne varaj se. Ne varaj življenja. Živi življenje, razišči, sooči se, spusti spone ujete preteklosti, naredi korak k sebi. Kakšne odnose želiš z drugimi? Kakšen odnos imaš do sebe?

Deli članek:

Ostali zapisi

Konflikt in razumevanje relacijskega stresa v partnerskem odnosu

Bistvo partnerskega odnosa je iskati načine povezanosti v odnosu, v katerem lahko oba ohranjata svojo avtonomijo. Intimen odnos zato prinaša nove preizkušnje za odraslo osebo in s tem tudi novo priložnost za preoblikovanje doživljanja, vedenja in čustvovanja. Sva pripravljena graditi, razvijati odnos in se slišati, čutiti?

Čustva in naši odzivi na delovnem mestu?

Zaposleni delujemo v okolju polnem protislovij, negotovosti in nesproščenosti, kjer nam ni dovoljeno izražati svoje prave identitete, zaradi mita racionalnosti, ki pripisuje organizacijam bolj racionalnost pred emocionalnostjo.

Star in osamljen?

Vidimo starejše? Vemo, kaj potrebujejo in s čim se soočajo? Smo danes v pristnih odnosih?

Kontaktiraj me