Naša MOČ in pozornost

Predstavljajte si, da odprete vrata neprijetnim doživljanjem v vašem telesu, mislih in čustvih, jih samo ZAČUTITE in JIM DOVOLITE. da gredo, SPUSTITE JIH v kolikor jin ne želite več zadrževati v vašem prostoru, v vašem telesu ali v čustvenem doživljanju. Ste pripravljeni prevzeti krmilo dosedanjega avtopilota preteklosti in usmerjati moč v vašo želeno smer?

Pozornost na tukaj in sedaj, na moje trenutne misli, vsa občutja in telo.

Pogosto se ukvarjamo z bolečinami iz preteklosti ali strahom glede prihodnosti in nismo v stiku s sedanjostjo oziroma s tem, kaj se nam dogaja ‘‘tukaj in zdaj”. Brskamo po preteklosti in razglabljamo o prihodnosti, ne vedoč, da tako izgubljamo tudi zavedanje o svojih možnostih in sposobnostih za polno življenje v sedanjosti. Smo ujetniki uma in naših misli, ki jim potem določena čustva in občutja telesa samo sledijo in kažejo ter kličejo po njihovem soočanju, sprostitvi. Vsak trenutek nam ponuja možnost za usmerjanje pozornosti. Ampak mi, ujeti v svoje vzorce delovanja in odzivanja včasih tega ne prepoznamo in še bolj bežimo, smo bolj prestrašeni, bolj nezadovoljni, bolj nemočni, bolj utrujeni ali pa napadamo in smo jezni, nemočni in se izčrpavamo. Vse na osnovi spomina, vzorca delovanja iz preteklosti. Pri vaji pozornosti NE PRESOJAJAMO ali nam gre ob tem dobro ali slabo, kaj pomenijo misli, ki se porajajo, enostavno OPAZUJMO in se ne obremenjujemo s pomenom. Ni prav in narobe. Nismo slabi ali dobri. Dajmo prostor temu kar je ujeto, kar skrivamo, česa nas je strah, kar nas jezi, žalosti, da UVIDIMO, kaj se resnično dogaja ZDAJ in kaj je le spomin iz preteklosti, ki ga projiciramo v prihodnost, v naš današnji odnos do prijatelja, sodelavca, starše, druge pomembne ljudi, ki nas obkrožajo. Kaj je le spomin, ki nam to le obuja, prebuja in kliče po razrešitvi, soočanju, osvoboditvi. Zato, da prepoznamo kaj NAS straši in kaj NAS spominja na podobno bolečo izkušnjo. Kaj ali kdo nas sili v tak odziv, smo res MI TISTI, so res DRUGI TISTI, ki nas vodijo k temu? Ko razumemo to in se odločimo, da ne bomo več na avtopilotu in ne bomo ponavljali utečene vzorce, šele takrat se lahko odločimo ali ta vzorec odzivanja želimo obdržati, in ali so te misli, občutja in telesno doživljanje še nekaj, kar nam koristi in nas podpira v odnosih, v odnosu do sebe? Nas podpira in hrani ali izčrpava?

Trenirajmo naš um, da ostaja v sedanjosti in se ne ukvarja z obžalovanjem in strahovi preteklosti ali skrbmi v prihodnosti. Spremenimo ILUZIJO nemoči v moč. ISTA MOČ, ki ohranja in napaja nemoč, strah, nezadovoljstvo, jezo in bolečino ipd. lahko spodbudi in ohranja našo pozornost in usmerja odločitve tudi v našo korist. Dokazali smo neštetokrat, da imamo to moč ohranjanja nemoči. Usmerimo to ISTO moč še v radost, zaupanje vase in v svoje odločitve, v ljubezen, spoštovanje. Izberimo danes nekaj in usmerimo to isto moč, to isto strast v nekaj novega ali starega na NOV NAČIN. Z isto močjo, ki je in je vedno bila v nas. Ji damo svojo pozornost? Poskusimo z dvema vajama.

  • VAJA opazovanje telesa: usmerite pozornost na vaše telo, pričnite s prsti na nogah in pozornost počasi usmerjajte navzgor po telesu, na spodnji del nog, stegna, in tako naprej vse do vrha glave. Pri tem opazujte občutke, ki se pojavijo v posameznih delih telesa. Lahko se pojavi bolečina, neugodje, mravljinci, hlad, toplota, napetost, karkoli. Opazujte fizične občutke in čustvene zaznave. Ne sodite, ali so dobre ali slabe, ne poskušajte jih spreminjati, ne bežite od njih, samo zavedajte se jih. Ne bojte se. Dajte jim prostor, možnost, da gredo, se razblinijo, če tako želite. Ko to počnete, boste morda opazili napetost ali bolečino v kakšni točki telesa. Opazite to, a se ne obremenjujte s tem, kaj to pomeni. Potem vrnite in usmerite pozornost spet navzdol po telesu, opazujte mesta, kjer morda še čutite bolečino, neugodje ali napetost, samo opazujte in pustite vaši pozornosti, da pripotuje nazaj v noge. Predstavljajte si, da s tem odprete vrata neprijetnim doživljanjem v vašem telesu, mislih in čustvih, jih samo začutite, in JIM DOVOLITE, da gredo, SPUSTITE JIH v kolikor jih ne želite več zadrževati v vašem prostoru, vašem telesu ali v čustvenem doživljanju.
  • VAJA opazovanje narave: izberite karkoli v vaši okolici. Oblak, cvet, list, luno, petje ptic, glasbo,… in opazujte. Osredotočite se na to. Opazujte ta predmet, kot da ga vidite prvič v življenju. Opazujte njegovo velikost, obliko, barve, premikanje in ne počnite nič drugega, samo osredotočeno opazujte kakšno minuto ali dve. S to kratko vajo prevzamete vajeti svojega uma, ki deluje avtomatsko z utečenimi vzorci razmišljanja, brez vaše kontrole in zavedanja v vaše roke in VI usmerite vašo pozornost in zavedanje. V novo doživljanje, z vašo namero in usmerjenostjo in vaše delovanje. Ni več avtopilota, ki svari, opozarja, graja in straši ampak je tu vaša usmerjenost in osredotočenost na tukaj in sedaj. Ni preteklosti, SEDAJ to opazujete, ne iz preteklosti. Delujete iz odgovornosti in zaupanja vase. Odločitve prihajajo iz moči, zaupanja vase in ne več iz nemoči. Tudi tu imate to isto moč, s katero VI razpolagate, vi hranite in usmerjate svoje misli, ki jim občutja in počutje ter dejanja sledijo. To je VAŠA MOČ! Moč je v tebi.

Deli članek:

Ostali zapisi

Konflikt in razumevanje relacijskega stresa v partnerskem odnosu

Bistvo partnerskega odnosa je iskati načine povezanosti v odnosu, v katerem lahko oba ohranjata svojo avtonomijo. Intimen odnos zato prinaša nove preizkušnje za odraslo osebo in s tem tudi novo priložnost za preoblikovanje doživljanja, vedenja in čustvovanja. Sva pripravljena graditi, razvijati odnos in se slišati, čutiti?

Čustva in naši odzivi na delovnem mestu?

Zaposleni delujemo v okolju polnem protislovij, negotovosti in nesproščenosti, kjer nam ni dovoljeno izražati svoje prave identitete, zaradi mita racionalnosti, ki pripisuje organizacijam bolj racionalnost pred emocionalnostjo.

Star in osamljen?

Vidimo starejše? Vemo, kaj potrebujejo in s čim se soočajo? Smo danes v pristnih odnosih?

Kontaktiraj me