Čustveno hujšanje za čustveno debelost

Vse oblike nasilja, tako čustvene, psihične ali fizične so v osnovi način nespoštovanja vaših mej. Ljudem, ki dovolite, da vas kontrolirajo, vam gospodujejo ali o vas  poizvedujejo, ali pa se vi želite skriti pred zunanjim svetom, so oblike nespoštovanja vašega čustvenega in psihičnega »prostora«. Ker v odnosih do drugih, bodisi v službi, družini ali med prijatelji ne moremo zbežati ali se skriti, pač imamo različna razmerja z njimi, potem ustvarimo nekakšno distanco med njimi. To lahko privede do debelosti, saj nam fizično večje telo daje občutek varnosti.

V vsaki družbi se morate počutiti varne, saj vas vsakršen strah pred zavrnitvijo, nerazumevanjem, posmehom s strani druge osebe, dela čustveno napete. To čustveno napetost potem lahko  kompenziramo s hrano, da bi se potolažili oziroma zbežali pred čustveno bolečino. To seveda v začetku ni velik problem, a ko preide v navado, ki se stopnjuje v program in odvisnost, v način reševanja »problema«, to je čustvenega nelagodja ali čustvene bolečine, privede do prekomerne telesne teže.

Enostavno se morate počutiti varne v katerikoli družbi ali situaciji v vašem življenju. In začnite si priznavati vaša čustva. So resnična, pomembna in morajo biti izražena, brez strahu, na učinkovit način.

Razlogi za debelost so lahko različni:

Čustvene, psihične in fizične zlorabe

Skrivanje pred zunanjim svetom

Zmotna prepričanja, da kdor je »velik«, je bolj pomemben in s tem varen

Kaznovanje samega sebe

Različne oblike upora (ko v družini ali družbi skoraj obsedeno govorijo o zdravem načinu prehranjevanja in telovadbi, se upiramo. Saj imamo s tem nadzor in moč nad svojim življenjem)

Testiranje ljubezni in odrivanje stran partnerja (ali me bo ljubil, zaradi tega kar sem, ne glede na videz, tudi če se zredim ali se počutimo neljubljene, ali ker so za nas prezahtevni čustveno ali v postelji). Ali kot novopečena mama potrebujete malo več »prostora zase«.

Lažna »prevara«, ko so v družini vsi močnejši, in se počutite kot bi prevarali družino, če vi niste debeli in zato ostajate debeli, ali ste celo partnerju bolj všeč »močnejši« in zato ostajate »močnejši«.

Žalost, ko zaradi izgube ali razhoda ljubljene osebe čutite pomankanje nadzora nad situacijo in v prizadevanju, da bi osebo zadržali ob sebi, pridobivate težo.

Debelost kot izgovor, npr. zaradi prepričanja, da me ne bo nihče zaposlil, dokler ne shujšam. Teža je lahko izgovor, da ne delamo in se izognemo situaciji ob iskanju službe in razgovorov. Ali izogibanje zmenku ali razmerju, kot izgovor, da se ne bi soočili s pravim problemom in soočenju s svojimi težavami v odnosih.

Težave iz preteklih življenj (če sem neprivlačna, me ne bo nihče zlorabljal, kot v enem izmed preteklih življenj ali ko moški iz preteklih življenj prinese prepričanje, da debel pomeni biti bogat in vpliven.

Travme, da je zunanji svet nevaren in vse kar želite je umakniti se od vsega in ostati zaprti za 4 stenami in jesti. Čustvena debelost tako lahko nastane bodisi zaradi izgube dela, ločitev…

Vam vaša teža in počutje povzročata stisko?

Pokličite za pogovor in naredite potreben korak k sebi, za sebe.

Pot k sebi

Obstaja veliko terapevtov in učinkovitih metod zdravljenja, vi sami pa si izberete kateri vam najbolj odgovarja, in kateri način vam bo omogočil živeti naprej in premagati čustveno bolečino in s tem debelost. Nihče vam ne more pomagati, niti vam podati časovni okvir, koliko časa bo trajalo, če se niste pripravljeni soočiti in se posvetiti svoji težavi. Gre za globok osebni proces. Potrebna je odločitev in prvi korak. Pot k sebi, za sebe, od začetka procesa s prvim korakom pa vse do cilja, je ključ do uspeha.

Zaradi stresa in negativnih čustev (strah, žalost, zamera, jeza, hrepenenje) pa se telo počuti ogroženo, torej ni varno, in se redimo. Mi ustvarjamo svoja čustva, glede na naša prepričanja. Čustva ne pridejo kar sama.

V »beta« stanju, stanju budnosti, spremembe ne naredimo zlahka. Zato je potrebno sproščeno stanje zavesti ali »alfa« in »theta« stanje. To so vse normalna  in varna stanja. Otroci in tudi mi smo v takem stanju, ko izgubimo občutek za čas ali ko gledamo, delamo stvari, ki nas osrečujejo, pomirjajo, ko smo v zanosu, radostni in uživamo.

Odgovornost in Sprejemanje Sebe

Ko prevzamete odgovornost in se soočite s težavo se boste počutili varnejše, osredotočene, manj plašne, bolj pomirjene, bolj odprte, pozitivne  in pripravljeni prevzeti odgovornost in nadzor nad svojim življenjem. Tudi potreba po pretiranem hranjenju bo manjša in kilogrami bodo izginjali. Z odgovornostjo in sprejemanjem sebe kot “dovolj dober in popoln, tak kot sem”, pa se lahko začne naša sprememba navad ter način delovanja, doživljanja ter življenja.

Program je zasnovan v obliki pogovorov. Pogovoriva se o načinu vašega prehranjevanja, čustvovanja, doživljanja, skratka načinu življenja. Ni nedovoljenih živil in ne diet. Z metodo karmične diagnostike in psihoterapije poiščeva vzroke za prekomerno težo in jih z vodenimi procesi v različnih časovnih razmikih (po navadi v eno tedenskih) po dogovoru tudi izpeljeva. Terapije in časovni okvir prilagajam individualno v dogovoru s teboj. Program je zasnovan s pogovori, vodenimi procesi ozaveščanja vzrokov in sproščanje le teh, z izdelavo hrbtenične karte za vse ravni (fizična, mentalna, presnovna, čustvena, duhovna). 

Zakonsko in družinsko svetovanje

Svetovanje obravnava probleme človeškega bivanja in odnosov. Razumevanje odnosa in njegovega pomena, vloge ter dinamike odnosa posameznika med družino in širšo družbo kot tudi razumevanje odnosa s seboj. 

Kot magistrica zakonskih in družinskih študij pri terapevtskem svetovanju delujem strokovno v smeri  vzpostavitve odnosa z udeležencem terapije ter z njegovim sodelovanjem  oblikujeva pogoje za spremembo v njegovem življenju. S sodelovanjem obeh se v terapevtskem odnosu sprožijo procesi, ki omogočajo, da se v odnosih in življenju posameznika vzpostavi nov način razumevanja, interpretacije, čustvovanja in doživljanja ter delovanja.

Svetovanje se osredotoča na družinski sistem, tako sedanje kot pretekle ODNOSE. Raziskovanje PRETEKLOSTI v družinski (sistemski) terapiji je namenjano boljšemu razumevanju sebe, drugih in odnosih v SEDANJOSTI.

Cilj:

  • razumevanje trenutnih odzivov in občutkov kot odsev preteklih izkušenj,
  • razvijanje sočutja do sebe,
  • premestitev odgovornosti iz preteklosti,
  • razumevanje relacijskih potreb v sedanjosti.

Preko procesa spremembe v terapiji se spreminja implicitno relacijsko zavedanje posameznika. Implicitno relacijsko zavedanje so notranje predstave izkušenj posameznika iz odnosov. V terapiji ozaveščanje teh zaznav in nova izkušnja odnosa privede do spremembe. Pojavi se temeljni afekt (kar se nam kompulzivno ponavlja v nekem čustveno intenzivnem odnosu) v obliki čustev jeze, strahu, sramu, gnusa, žalosti ali veselja. Terapevt z regulacijo afekta ponuja novo izkušnjo posamezniku z uravnavanjem, zadrževanjem in stopnjevanjem čustvenih odzivov. Pojavljajo se lahko razni obrambni mehanizmi ali afektivni psihični konstrukti, ki pa so del mehanizmov, ki omogočajo spremembo v terapiji. 

Svetovanje vključuje teme normalnega in odklonskega razvoja posameznika, zakona in družine, znotraj konteksta širše skupnosti, od otroka, mladostnika, odraslega, do starejše dobe. Z svetovanjem pridobite  tehnike za razvoj veščin, ki jih potrebujemo, da izpolnimo izzive življenja, odnosa s seboj, družinskega in partnerskega odnosa  ter tudi samega odnosa v širšem okolju. 

Vsebuje teme, kot so odnos do sebe, zakonski konflikti, nezvestoba in ločitev, travmatična izkustva, zlorabe ter zasvojenosti vseh vrst, predzakonska problematika, razvoj ter psihopatologija posameznika in družine,  kot tudi vse ostale vidike življenja.

Terapija traja 60 min, v varnem prostoru, omogoča spoštovanje etičnosti in zagotavlja zaupnosti ter anonimnost. S posameznikom se dogovoriva o ciljih svetovanja. Preko pogovora s poslušanjem namenjava pozornost izrečenemu. Z občutenjem sem pozorna  na posameznikove trenutne in pretekle izkušnje kot tudi na dogajanje tukaj in sedaj. Z osmišljanjem posameznikove izkušnje se terapevt osredotoča na raziskovanje pomena oziroma funkcije čustev, razumevanje in vedenje posameznika, ki skupaj omogočajo spremembe.

“Svoboda Znotraj in navzven” 

 Za informacije o svetovanju pošljite sporočilo ali pokličite, da se dogovoriva za uvodni pogovor, kjer boste izvedeli vse kar vas zanima. 

Za več informacij me kontaktiraj.